World Time Orchestra
-One Time to Rule Them All-


World Time Orchestra
  31.12.2005, Tampere 

Karkaussekunnin manifesti 
 

Koska nykyisen ajanlaskumme perusyksikkö, sekunti ei perustu enää planeettamme hiljalleen hidastuvaan vuorokausirytmiin vaan cesium 133- atomin värähtelyihin, on 31.joulukuuta 2005 kello 23:59:59 maailmanaikaan (UTC) lisättävä ylimääräinen sekunti.  

Viimeisten neljänsadan vuoden kuluessa koko ihmiskunnan ylle on kudottu rationalistisen ajanlaskun verkko, joka on lopulta irrottautumassa planeettamme eletystä todellisuudesta. Se ei ole vain globaali, vaan universaali maailmanaika UTC. Koska aika on rahaa, alun perin tieteellistä tutkimusta ja merenkulkua varten kehitetty täsmällinen ajan standardi, sekunti ja sen tarkkaan mittaamiseen tarvittava teknologia on ulotettu asiattomasti kontrolloimaan myös lähes kaikkia planeettamme ihmisyhteisöjen sosiaalisia ja psyykkisiä toimintoja tehokkuuden ja järkevyyden nimissä. 

Siispä: työelämämme kiihtyy ja muuttuu kiireisemmäksi sekunti sekunnilta. 1990-luvulla stressistä on tullut yleisin ammattitauti. Sähköiset mediat sekä tietotekniikka tuovat tarkan ajan työpaikoillemme ja koteihimme. Mikä määrää kunnianhimoisen työläisen unen pituuden nykyisin? Kännykän herätyskello. 

Koko planeettamme kattavan tietoteknisen apparaatin ansiosta olemme siirtyneet globaalin simultaanisuuden aikakaudelle. Jos emme pidä varaamme, ajaudumme hylkäämään oma-aikaisuutemme ja kilpailemaan aina vain ”tehokkaammasta” ajankäytöstä aikajanalla, joka on kaikille maailman ihmisille ja koneille sama. Tässä kilpailussa voittavat ne, joilla ei ole ruuansulatusjärjestelmää, sukuelimiä, aivoja eikä sydäntä. 

Me, World Time Orchestra, olemme vakavasti huolissamme ajatuksesta, että elämä ja yhteiskunta voisivat käydä kuin kello. Ehdotammekin siirtymistä aikakäsitykseen, jossa sekunnin tilalla on sydämen lyönti.